گزارش یک نشست:
بیوتروریسم؛ نقض پنهان و پیچیده حقوق بشر

موسسه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران امروز در نشستی با عنوان «بیوتروریسم و حقوق بشر» با حضور کارشناسان و صاحبنظران به بررسی ابعاد پدیده بیوتروریسم و بایسته ها و راهکارهای حقوقی مبارزه با ترورهای بیولوژِیک پرداخت.

بیوتروریسم؛ نقض پنهان و پیچیده حقوق بشرگسترش و پیچیدگی ترورهای بیولوژیک در جهان، مطالعه و شناخت ابعاد این پدیده ضدبشری را برای کشورها جهت مبارزه با آن ضروری ساخته است. بیوتروریسم که حقوق انسان ها را به طور مستقیم هدف قرار می دهد، تهدیدی هولناک برای بشر امروز به شمار می آید. در بیوتروریسم دیگر با بمب، موشک و سلاح های قابل رویت مواجه نیستیم بلکه با عوامل ذره ای چون میکروب ها، ویروس ها و قارچ های کشنده ای روبرو ایم که به سلاح هایی پنهان با قابلیت نقل و انتقال آسان تبدیل شده اند؛ سلاح های ذره ای که می توانند آرام آرام یا به سرعت افراد و جمعیت های انسانی را از پای در آورند و جنایت هایی را علیه نوع بشر رقم زنند. نکته مهم اینکه قربانیان بیوتروریسم برای شناسایی عاملان و اثبات حقیقت با چالش های فراوانی دست به گریبانند.
بر همین اساس موسسه مطالعات حقوق عمومی دانشگاه تهران امروز چهارشنبه (بیست و چهارم آذر) نشستی را با موضوع بیوتروریسم و حقوق بشر برگزار کرد. در این نشست «علی کرمی» مدرس مرکز تحقیقات بیولوژی مولکولی دانشگاه علوم پزشکی «بقیه الله» و «محمود عباسی» معاون حقوق بشر و امور بین الملل وزیر دادگستری، دانشیار و مدیر گروه حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به بیان دیدگاه های خود در خصوص موضوع نشست پرداختند.

*** ضرورت همگامی حقوقدانان و پزشکان برای مقابله با بیوتروریسم
کرمی نخستین سخنران این نشست بود که از نگاه پزشکی و علوم بیولوژیک به بررسی و توصیف بیوتروریسم پرداخت. به گفته وی تروریسم یعنی ایجاد هراس و دهشت آفرینی و زمانی که کلمه بیو قبل از تروریسم می آید یعنی دهشت آفرینی به وسیله عوامل بیولوژیک. کرمی خطر بیوتروریسم را بسیار جدی توصیف کرد و از حقوقدانان خواست تا برای مقابله با این خطر به کمک پزشکان بیایند.
وی در آغاز سخنان خود گفت: وقتی نام سلاح های کشتار جمعی را در گوگل سرچ می کنیم میلیاردها صفحه می آید که نشان می دهد این موضوع تبدیل به یک معضل جهانی شده است. سلاح های کشتارجمعی به سلاح های هسته ای، رادیولوژیک، شیمیایی، بیولوژیک و «سی بی آر ان دی» که مجموعه ای از تمام این سلاح ها است تقسیم می شوند.
کرمی افزود: اکنون بیوتروریسم در بعد بین الملل اهمیت ویژه ای پیدا کرده و کنوانسیون های متعددی در این زمینه داریم که ایران عضو آنهاست اما برخی مانند رژیم صهیونیستی عضو هیچ یک از این کنوانسیون های بین المللی نیستند. من به عنوان یک محققِ منتقد معتقدم که باید یک کمپین بین المللی به راه بیاندازیم و این سوال را در مجامع بین المللی مطرح کنیم که رژِیمی که به هیچ کنوانسیون بین المللی متعهد نمی شود از لحاظ حقوق بین الملل چه جایگاهی دارد؟ ما عضویم و تاکنون نشان داده ایم که به تمام قواعد کنوانسیون ها پایبندیم اما اگر رژیمی که عضو هیچ یک از کنوانسیون ها نیست تخطی کند چه باید کرد؟
به گفته وی، اینجاست که ضرورت نگاه حقوقی به این ماجرا مشخص می شود. این استاد دانشگاه در این زمینه گفت: دانشجویان دکتری رشته حقوق باید پایان نامه هایی را در زمینه بیوتروریسم کار کنند زیرا در این زمینه خیلی ضعیف هستیم . ما قربانی سلاح هایی شیمیایی هستیم اما تاکنون چقدر توانسته ایم به مدد تلاش های حقوقی از عاملان اصلی وقایع شیمیایی در ایران که بر اساس شواهد و اسناد آمریکا و کشورهای اروپایی هستند غرامت دریافت کنیم و از حق خودمان در مجامع بین المللی دفاع کنیم. باید در این زمینه هزاران حقوقدان وارد شوند و صدها شکواییه به مجامع بین المللی از جمله دادگاه لاهه و غیره بفرستند. ملت ایران باید بیدار شود و حقش را بگیرد. چرا آنها (غرب) باید دایم علیه ما شکواییه بدهند؟

*** بیوتروریسم؛ خطری جدی و غیرقابل چشم پوشی
کرمی سخنان خود را اینگونه ادامه داد: در ایران علیه بیوتروریسم باید به صورت سیستماتیک کار کنیم نه جزیره ای. بیوتروریسم در منابع کشاورزی و دامی و صنعت وارد می شود. آب و مواد غذایی انسان ها را آلوده می کند و اگر ما انسان ها به حقوق خود آگاه باشیم می توانیم با خطرات آن مقابله کنیم.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: دشمن در این زمینه هوشمندانه جنگ نرمی را علیه ما شروع کرده است. صدها هزار میکروب و ویروس در جهان وجود دارد. دشمنان این ویروس ها را شناسایی و عملکرد و تاثیرگذاری آنها را آنالیز کرده اند و لیستی از آنها تهیه کرده اند و درست مثل سلاح های جنگی تعیین کرده اند که کدامیک از آنها برای کدام هدف مناسب است. باید این تهدیدها را جدی گرفت.
کرمی با طرح این پرسش که با وجود جدیت این موضوع چرا تاکنون حقوقدانان ما به آن ورود نکرده اند تا حقوق ایرانیان را در مجامع بین المللی استیفا کنند افزود: من از شما وکلا می خواهم به ما کمک کنید. بعضی بیماری ها در بعضی مناطق و در برخی فصل ها به نظر طبیعی نمی آید. اثبات ادعا در ترورهای بیولوژیک خیلی سخت است. حقوقدانان در اینجا باید به ما کمک کنند و دست ما را بگیرند. بیوتروریسم خیلی پیچیده شده است. عامل آن می تواند یک فرد آلوده باشد که از مرز رد شده و در شهر مستقر شود. عامل بیوتروریسم زنده است، تکثیرمی شود و از فردی به فرد دیگر منتقل می شود . بو، رنگ و مشخصات فیزیکی ندارد. مشکل این است که نمی فهمیم تهاجمی رخ داده برای همین است که تروریست ها و صهیونیست ها علاقه مند به این نوع ترور شده اند. متاسفانه مسوولین گاهی غفلت می کنند اما من به عنوان یک محقق این حوزه خطر را بیخ گوشمان احساس می کنم .
به گفته کرمی، باید به این خطرات توجه کرد. آب، دام و طیور، نباتات، هوا، خاک و آب های زیر زمینی ممکن است زیر حملات بیولوژِکی قرار گیرند.

*** اهمیت عنصر آگاهی بخشی در مبارزه با بیوتروریسم
عباسی در این نشست بر لزوم توجه همگانی به خطر بیوتروریسم تاکید کرد. وی در آغاز سخنانش گفت: در گذار از مرزهای جنایت و جباریت تاریخ، در نیمه اول قرن بیستم بشر با عبور از میلیون ها جنازه و زخمی و آواره، خویشتن را در 1948 با کشف و تدوین اعلامیه جهانی حقوق بشر به ساحل نجات رساند؛ اعلامیه ای که در پرتو آن کرامت انسانی به عنوان عصاره هستی، عصاره خلقت آدمی و بالاترین و برترین ارزشی که می توان برای حیات بشری قایل شد معنا و مفهوم یافت. اعلامیه جهانی حقوق بشر حاصل تراوش اندیشه اندیشه ورزانی است که در حوزه های مختلف این اعلامیه و کدهای اخلاقی نورنبرگ را رقم زدند.
به گفته عباسی از آن زمان بود که مباحث و موضوعاتی چون حق بر حیات، حق بر سلامت، حق دسترسی به آب آشامیدنی سالم، حق دسترسی به محیط زیست سالم و مجموع حقوقی که از آنها به عنوان حقوق بشر یاد می کنیم که ذاتی هستند و اعطا کردنی و سلب کردنی نیستند برای بشر به رسمیت شناخته شد؛ مجموعه کدهای اخلاقی که در آموزه های دینی ما نیز در قالب حقوق الناس وجود دارد.
این حقوقدان و استاد دانشگاه افزود: ملت ایران ملتی تاریخی و بافرهنگ است که هرگز آغازگر هیچ جنگی نبوده اما از سوی کسانی که ادعاهای حقوق بشری را مطرح می سازند هدف هجوم قرار گرفته است. درست در نقطه اوج ترور و به خاک و خون غلتیدن مسوولان این کشور در سال 1360، امام فرمان هشت ماده ای را صادر و در آن تاکید می کند که مبادا کسی حتی در مبارزه با تروریسم حقوق افراد را نادیده بگیرد. اما آمریکایی ها پس از حادثه 11 سپتامبر با دروغ و شعارهایی که هیچ مبنایی ندارد به یکباره به کشور عراق حمله کردند و تمام منابع این کشور را نابود کردند و هزاران کشته و معلول به جا گذاشتند و همچنان عوامل ترور را در جای جای جهان می پرورانند. در اینجا می توان نتیجه گرفت که حقوق بشر گفتمان جمهوری اسلامی ایران است اما تحقق و به بارنشستن آن نیاز به پیگیری و ممارست دارد.
به گفته عباسی، از آن جهت که بیوتروریسم جنبه های انسانی می یابد بیش از پیش باید مورد توجه و اهتمام قرار گیرد. برای تحقق اهداف اسناد بین المللی مربوط به حوزه بهداشت و درمان با چالش های بزرگی روبرو هستیم که یک حوزه از این چالش ها را بیوتروریسم تشکیل می دهد و باید برای مقابله با آن تدابیر لازم اتخاذ شود. هنوز اما جامعه بین المللی برای مبارزه با این موضوع تدبیرهای لازم را نیاندیشیده است.
عباسی گفت: پژوهشگران، محققان مختلف و دست اندرکاران امر باید ما را در خصوص بیوتروریسم آگاه کنند تا بتوانیم به مقابله با آن بپردازیم و راهکارهای پیشگیری از آن را تدبیر کنیم. اگر ما در زمینه آگاهی بخشی حقوقی هیچ کاری انجام نداده ایم، این موضوع به جهل ما برمی گردد. اینکه مسوولان و متولیان امر پس از دهه ها که از بیوتروریسم می گذرد اکنون این خطرات را لمس کرده اند جای سوال دارد. در این زمینه چه کسی باید پاسخگو باشد؟
این حقوقدان افزود: آگاهی دادن درباره حقوق و تکالیف مردم، مسوولان، سیاستگذاران و برنامه ریزان به جامعه لازمه مبارزه با این پدیده است. راهکار مهم و اساسی برای ورود به این حوزه آگاهی و شناخت شهروندان به ویژه پرسنل پزشکی و درمانی است. همچنین باید زیرساخت های سلامت عمومی به منظور جلوگیری از بیماری و آسیب شناسی از تروریسم بیولوژیک و شیمیایی آماده باشد. در این زمینه به یک نظام سلامت قوی و انعطاف پذیر در سطح ملی نیاز داریم و متعاقب آن تلاش هایی که باید به طرح این موضوع در عرصه بین الملل انجام شود. اگر ما با خطرات بیوتروریسم مواجه هستیم که ممکن است دامنه اش کشورهای دیگر را هم بگیرد، می توانیم در پرتو حمایت و تلاش های ساختارمندی که سازمان بهداشت جهانی و دفاتر منطقه ای آن انجام داده است، سازوکارهای لازم برای پرداختن به موضوع را تدبیر کنیم . پیش بینی زمان و نحوه حملات تروریستی و بیولوژیک ممکن نیست بنابر این نباید امکان چنین حملاتی را نادیده انگاشت به ویژه با توجه به حوادثی که در ده سال اخیر در این زمینه شاهد بودیم از جمله پخش گاز «سارین» در مترو توکیو و اتفاقات مشابه در شوروی سابق.

منبع: ایرنا

نظرات

1 نظر ارسال شده است

  1. نویسنده
    تاریخ انتشار

    با عرض سلام وادب
    لطفاً كتاب بذرهاي مرگ و ژنهاي تغيير يافته.. رو اگر ممكنه برام ارسال بفرماييد روي تمامي سايتها بلاك شده

    موافق 0
    مخالف 1
    نویسنده
    تاریخ انتشار

    سلام بزودی فایل این کتابها را در سایت قرار می دهیم

     

     

    Ali Karami, Ph.D
    Professor of Molecular Biology, 
    Medical Biotechnology and Genetic Engineering
    Research Center of Molecular Biology, 
    Baqiyatallah University of Medical Sciences
    P.O.Box 19945.581
    Tehran, Iran
    Telefax: 0098-21-88039883
    Email: Karami@bmsu.ac.ir

    www.dralikarami.com

    موافق 0
    مخالف 0

ارسال نظر

در نظر داشته باشید . . .

* دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط این پایگاه در وب سایت منتشر خواهد شد.
* پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
* پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید