تفاهم نامه ملی تراریخته

این بیانیه ایست که پروفسور کرمی در 1 اردیبهشت 95 در مورد پیشنهاد توقف 5 سلبه واردات، کشت و مصرف محصولات تراریخته صادر کردند و مجلس و حال فرهنگستان علوم پزشکی دقیقا به همان نتیجه رسیده اند. متن بیانیه:

متن بیانیه پروفسور کرمی در 1/2/96 به بند 3 توجه کنید : پس از بررسی های متعدد و برگزاری جلسات کارشناسی در سطوح عالی علمی و دانشگاهی و تجزیه و تحلیل رفتار کشورهای پیشرفته جهان توسط پژوهشکده مجازی بیوتکنولوژی پزشکی و با توجه به اختلاف نظر میان دانشمندان کشور در زمینه محصولات تراریخته (تغییرشکل یافته ژنتیکی موسوم به GMO –LMO) و جهت بهره‌گیری مفید از این فناوری در تولید محصولات مختلف کشاورزی، برای تجمیع نظرات دانشمندان ایرانی حول محورهای منطقی، تفاهم نامه ملی تعلیق واردات و رها سازی و تولید محصولات تراریخته در ایران به مدت 5 سال و همچنین به طور همزمان توسعه دانش و فناوری تراریخته تا مرزهای دانش و ارزیابی علمی اثرات آن بر سلامت انسان، محیط زیست و سایر محصولات کشاورزی، تنوع زیستی و ژنتیکی و تدوین مقررات و آیین نامه ها مربوطه، مواضع اصولی ما برای آگاهی افکار عمومی و جامعه نخبگان در این زمینه به شرح مفاد ذیل اعلام می‌شود. امید است با توافق بر این اصول، اختلافات موجود پایان یافته و با اتحاد و همدلی جهت بررسی علمی این فناوری، نتایج حاصل از این تفاهم نامه در عرصه های مورد نیاز کشور استفاده شود.

مفاد تفاهم نامه :

1- ما دانشمندان عرصه زیست فناوری اذعان داریم که مهندسی ژنتیک و فناوری تراریخته، ابزار و دانشی ارزشمند است که در صورت رعایت مقررات و موازین ملی و بین‌المللی در مراحل آزمایشگاهی و تجاری و در گلوگاه های ارزیابی و صدور مجوز می‌تواند کمک مؤثری به رفع مشکلات غذایی و بهبود کیفیت محصولات و همچنین سلامت محیط‌زیست و منابع طبیعی نماید.

2- ما اصرار داریم که «تحقیق و توسعه در علوم و نسل های نوین فناوری تراریخته» در مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی کشور با قوت هرچه تمام‌تر ادامه یابد؛ همچنین معتقدیم که مرحله بعد از آزمایشگاه (یعنی مرحله آزمایش ریسک) در «گلخانه‌های مجهز با سطح ایمنی :pensive: BSL3)» به‌طور کامل اجرایی شود؛ تا کشور از علوم و فناوری‌های روز دنیا عقب نماند.

3- توافق می شود به مدت 5 سال واردات، تولید و کشت بذرهای تراریخته محصولات کشاورزی در کشور تعلیق و ممنوع شود؛ همچنین در این فرصت بررسی های لازم در ابعاد مختلف علمی و ایمنی این محصولات صورت گرفته و تمام مستندات و تجارب سایر کشورها با دقت بررسی گردد تا برخی ابهامات موجود در حوزه ایمنی این محصولات رفع شده و برای رهاسازی، تولید و وارادات این محصولات تصمیم ملی مقتضی اتخاذ گردد.

تبصره: درصورت ضرورت و یا اجبار نسبت به واردات برخی محصولات یا فرآورده‌ها و نهاده‌های حاوی تراریخته، وارد‌کننده ملزم به اظهار تراریختگی باشد. همچنین این محصولات نباید درصد تراریختگی بیش از 1درصد داشته باشند.

4- ما تأکید داریم سازمان غذا و دارو، وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست، گمرکات، مراکز قرنطینه و سایر مراکز نظارتی مرتبط، به آزمایشگاه‌های تشخیصی و کیت های تشخیص سیار و سریع تراریخته مجهز شده و گلوگاه های تجاری‌سازی این امر مانند گمرکات مورد ارزیابی منظم قرار گیرند.

5- در صورت اظهار تراریختگی یا درصورت مثبت بودن نتیجه آزمایش در گمرکات کشور برای آگاهی مخاطب روی محصول برچسب تراریخته نصب شود و واردکنندگان متخلفی که اظهار نکنند، مجازات شوند.

6- در این 5 سال ضروری است بر اساس سیاست های ابلاغی رهبر معظم انقلاب برای «محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک» استانداردهای ملی تهیه و تدوین شده و تمهیدات لازم برای توسعه این محصولات اندیشیده شود. همچنین در محصولات کشاورزی عادی نیز از روش های کم‌ضرر مقابله با آفات و همچنین کودهای زیستی جهت کاهش سموم و مواد شیمیایی استفاده شود.

7- «نقد و بررسی علمی و فنی» جنبه‌های مختلف محصولات تراریخته توسط اساتید و متخصصین آزاد است. در این عرصه دانشمندان و انجمن های علمی باید با حفظ وحدت و همدلی در راستای «حفظ سلامت مردم» و «حفظ محیط زیست» از هر نوع برخورد غیر علمی از قبیل برچسب زنی، برخورد سیاسی، تهاجم رسانه‌ای، توهین و حمله علیه یکدیگر، ممانعت از بحث علمی، تهدید و ارعاب و اخراج دانشمندان و ... بپرهیزند. در این زمینه توصیه به حفظ و رعایت اخلاق علمی ضروری است.

8- با توجه به وجود سلایق متنوع در جامعه و حق طبیعی برای اظهارنظر شخصی، موافقت یا مخالفت با محصولات تراریخته حق طبیعی دانشمندان و مردم است. طبیعی است حق اظهار نظر برای تشکل های مردمی سلامت و زیست‌محیطیِ مخالف یا موافق تراریخته، محترم شمرده می شود.

9- رسانه‌های کشور با اطلاع‌رسانی علمی و فرهنگ‌سازی جهت آگاهی مردم درمورد این محصولات، سبب رشد فرهنگی جامعه و توسعه علم و فناوری مفید و سالم شوند.

10- ضروری است هر نوع ضعف و کاستی در قوانین و مقررات و همچنین زیر ساخت های مورد نیاز توسعه ایمن این محصولات در کشور مرتفع گردد تا پس از پایان 5 سال با اخذ تصمیمات مقتضی، مشکلی در بُعد اجرا وجود نداشته باشد

 

 

 

به نظر فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، یشنهاد می شود تا اطمینان یافتن از سلامت کامل مصرف این گونه محصولات، از کشت و واردات فرآورده های تراریخته به کشور جلوگیری به عمل آید. منبع در زیر :


فرهنگستان علوم پزشکی: سلامت محصولات تراریخته ابهام جدی دارد/ تا اطمینان از سلامت کامل این محصولات، از کشت و واردات آن به کشور جلوگیری شود
سلامت نیوز: فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی در پی نشست تخصصی اعضای این فرهنگستان، با انتشار بیانیه ای از ابهام جدی در سلامت محصولات تراریخته خبر داد و پیشنهاد کرد که تا اطمینان یافتن از سلامت کامل مصرف این گونه محصولات، از کشت و واردات آن به کشور جلوگیری شود.

به گزارش ایرنا از فرهنگستان علوم پزشکی، نبود مستندات قوی علمی و مستندات معتبر، اثرات سوء کمتر شناخته شده و یا ناشناخته زودرس و دیررس محصولات تراریخته و نیز قوانین سختگیرانه کشورهای اروپایی برای ورود و مصرف گیاهان تراریخته و محصولات جانبی از جمله دلائل ابهامات موجود در سلامت محصولات تراریخته عنوان شده است.

بر اساس این گزارش، از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به عنوان متولی سلامت آحاد کشور خواسته شده است بررسی های علمی جامع و لازم در خصوص ابعاد مختلف سلامت محصولات تراریخته با استفاده از فناوری های نوین به عمل آورد و نتایج را جهت آگاهی عموم اعلام نماید.

متن کامل بیانیه فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی در پایان این نشست علمی تحت عنوان ابهام در سلامت محصولات تراریخته به شرح ذیل است:
در جهت صیانت از سلامت آحاد جامعه توجه جدی به امنیت و ایمنی غذا از طریق کنترل کیفی محصولات کشاورزی، سیستم فناوری تولید غذا به طور خاص تولید بذر، کشت و مصرف محصولات تراریخته از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

به محصولاتی که از طریق مهندسی و اصلاح ژن های یک ارگانیسم به دست می آیند تراریخته گفته می شود. در این پدیده یک یا چند ژن از یک موجود به موجود غیرهمگن منتقل می شود.

این امر به طور طبیعی امکان پذیر است، دستکاری ژنتیکی گیاهان به روش بیوتکنولوژی برای نخستین بار در سال 1983 میلادی گزارش شد.
پس از به وجود آمدن گیاهان تراریخته، عملا انتقال ژن از هر موجودی به گیاه امکان پذیر گردید و این امر نگرانی های زیادی را در امر سلامت انسان و محیط زیست به وجود آورد. به همین دلیل جامعه جهانی پروتکل هایی از جمله ایمنی زیستی کارتاهنا را تدوین کرد.

با توجه به اهمیت مسئله، فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران نیز جلساتی برای تبیین دیدگاه خبرگان، با حضور مسئولان و صاحبنظران کشوری تشکیل داد.

بحث ها عمدتا بر بذر، کشت و مصرف محصولات تراریخته متمرکز شد و در جمع بندی نظر فرهنگستان در خصوص سلامت محصولات تراریخته اعلام گردید.

علیرغم دیدگاه برخی از صاحبنظران مبنی بر لزوم استفاده از فناوری های نوین تراریخته در تامین غذای کشور و پایداری تولید محصولات و نیز جلوگیری از خسارت ناشی از سموم کشاورزی باید این نکته را مد نظر قرار داد که قبل از فراگیر کردن آن باید پشتوانه علمی و مستندات معتبر تهیه و ارائه شود.

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز به عنوان متولی سلامت کشور بررسی های علمی لازم را معمول داشته و مسئولان و مردم را با همه ابعاد موضوع آشنا نمایند.

لازم به ذکر است به دلیل اثرات سوء کمتر شناخته شده و یا ناشناخته زودرس و دیررس محصولات تراریخته، از سال ها پیش کشورهای اروپایی قوانین سختگیرانه ای برای ورود و مصرف گیاهان تراریخته و یا محصولات آنها وضع کرده اند، لذا رفتار این کشورها در برخورد با این پدیده باید سایر کشورها و از جمله کشور ما را هم به تامل وا دارد.

از موضوعات جدی و بسیار پیچیده، تلاش های سوء یی است که برای تسلط بر کشورها از طریق غذا به ویژه تولید و مصرف محصولات تراریخته صورت می پذیرد.
به دلیل اقتدار و انحصارگرایی اَبَر شرکت هایی که در امور مربوط به محصولات تراریخته نقش دارند، باید قبل از هرگونه تصمیم گیری و با اجتناب از تعجیل در کاربرد استراتژی تولید و مصرف محصولا تراریخته، مطالعات دقیقی در این ارتباط صورت پذیرد چراکه عدم توجه به این موضوع نتیجه عکس داده و می تواند به یک ابزار تهدید کننده امنیت غذایی تبدیل گردد.

بنابراین با توجه به نکات فوق الذکر به نظر فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران، استفاده از فرآورده های تراریخته در کنار فواید، خطراتی نیز خواهد داشت، لذا پیشنهاد می شود تا اطمینان یافتن از سلامت کامل مصرف این گونه محصولات، از کشت و واردات فرآورده های تراریخته به کشور جلوگیری به عمل آید.

نظرات

ارسال نظر

در نظر داشته باشید . . .

* دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط این پایگاه در وب سایت منتشر خواهد شد.
* پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
* پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید